EHDS
 

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για την υγεία, με σκοπό την προώθηση της ανταλλαγής των δεδομένων υγείας και τη στήριξη της έρευνας, με ταυτόχρονη εξασφάλιση ότι οι πολίτες θα έχουν τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων, είναι ήδη υπό συζήτηση και διαβούλευση μεταξύ των Κρατών Μελών, από τον Ιούνιο που μας πέρασε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο κοινός ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την υγεία θα προωθήσει την καλύτερη ανταλλαγή και πρόσβαση σε διάφορους τύπους δεδομένων υγείας (ηλεκτρονικά μητρώα υγείας, δεδομένα γονιδιωματικής, δεδομένα από μητρώα ασθενών κ.λπ.), όχι μόνο για λόγους υποστήριξης της παροχής υγειονομικής περίθαλψης (τη λεγόμενη «κύρια χρήση δεδομένων»), αλλά και για σκοπούς έρευνας και χάραξης πολιτικής στον τομέα της υγείας («δευτερογενή χρήση δεδομένων»).

Εφτά μήνες πριν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων για την Υγεία (EHDS), ένα ορόσημο για ευκολότερους και ασφαλέστερους κανόνες, δομές και διαδικασίες στα κράτη μέλη της ΕΕ για πρόσβαση και κοινή χρήση δεδομένων υγείας διασυνοριακά.

Το EHDS, βασιζόμενο σε νομοθεσία όπως ο GDPR, ο προτεινόμενος νόμος για τη διακυβέρνηση δεδομένων, το σχέδιο νόμου για τα δεδομένα και την Οδηγία Network and Information Security (NIS) , στοχεύει στην αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας των σημερινών ευρωπαϊκών κανόνων για την κοινή χρήση δεδομένων στον τομέα της υγείας, που παρουσιάστηκαν κατά την πανδημία COVID-19 και την προώθηση ψηφιακών υπηρεσιών υγείας σε όλη την Ευρώπη.

Για να γίνει αυτό, o Ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την υγεία περιλαμβάνει κανόνες, κοινά πρότυπα και πρακτικές, καθώς και υποδομές και ένα πλαίσιο διακυβέρνησης για δύο σκοπούς χρήσης δεδομένων.

Από τη μία πλευρά, το EHDS μέσω του MyHealth@EU θα πρέπει να ενδυναμώσει τα άτομα μέσω της αυξημένης ψηφιακής πρόσβασης και του ελέγχου των ηλεκτρονικών προσωπικών δεδομένων υγείας τους σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο και να υποστηρίξει την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, προωθώντας μια γνήσια ενιαία αγορά για συστήματα ηλεκτρονικών αρχείων υγείας, σχετικών ιατρικών συσκευών και συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου (πρωτογενής χρήση δεδομένων ).

Από την άλλη πλευρά, το EHDS μέσω του HealthData@EU θα παρέχει μια συνεπή, αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση για τη χρήση δεδομένων υγείας για έρευνα, καινοτομία, χάραξη πολιτικής και ρυθμιστικές δραστηριότητες ( δευτερογενής χρήση δεδομένων).

Η πρόταση για το EHDS συνοδεύεται από ανακοίνωση της Επιτροπής , η οποία προκύπτει από εκτίμηση επιπτώσεων και ανοικτή δημόσια διαβούλευση.

 

Πηγή άρθρου : https://health.ec.europa.eu/ehealth-digital-health-and-care/european-health-data-space_en