gfujvbj

Ο τεράστιος όγκος ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών, διασυνοριακά και τομεακά, καθιστά την ανάγκη για διαλειτουργικότητα των επιμέρους συστημάτων στην Ευρώπη, μεγαλύτερη από ποτέ. Για να επιτευχθεί αυτή, με τρόπο που θα αποτρέψει τη δημιουργία ψηφιακών φραγμών, οι δημόσιες διοικήσεις χρειάζονται:

  • Μια κοινή ορολογία για το σχεδιασμό, την αξιολόγηση και την επικοινωνία σχετικά με τις λύσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
  • Σταθερές διεπαφές για ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες
  • Μια επισκόπηση των ήδη υπαρχόντων δομικών στοιχείων λύσεων

Το Πρόγραμμα ISA παρέχει συγκεκριμένες λύσεις διαλειτουργικότητας που συμβάλλουν στο να καταστεί ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων διοικήσεων μια ιστορία επιτυχίας. Μεταξύ άλλων, ανέπτυξε την Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Αναφοράς Διαλειτουργικότητας (EIRA) για να καθοδηγήσει τις δημόσιες διοικήσεις στο έργο τους για την παροχή διαλειτουργικών ευρωπαϊκών δημόσιων υπηρεσιών σε άλλες δημόσιες διοικήσεις, πολίτες και επιχειρήσεις.

Η EIRA είναι μια αρχιτεκτονική αναφοράς τεσσάρων όψεων για την παροχή διαλειτουργικών ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών πέρα από τα σύνορα και τους τομείς. Ορίζει τις απαιτούμενες δυνατότητες για την προώθηση της διαλειτουργικότητας ως ένα σύνολο αρχιτεκτονικών δομικών στοιχείων (ABB) και έχει τέσσερα κύρια χαρακτηριστικά:

  • Κοινή ορολογία για την επίτευξη ενός ελάχιστου επιπέδου συντονισμού : Παρέχει ένα σύνολο καλά καθορισμένων ABB που παρέχουν μια ελάχιστη κοινή κατανόηση των πιο σημαντικών δομικών στοιχείων που απαιτούνται για τη δημιουργία διαλειτουργικών δημόσιων υπηρεσιών.
  • Αρχιτεκτονική αναφοράς για την παροχή ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών : Προσφέρει ένα πλαίσιο για την κατηγοριοποίηση επαναχρησιμοποιήσιμων δομικών στοιχείων (SBB) μιας λύσης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Επίσης, επιτρέπει στους διαχειριστές χαρτοφυλακίου να εξορθολογίσουν, να διαχειρίζονται και να τεκμηριώνουν το χαρτοφυλάκιο των λύσεών τους.
  • Στυλ ουδέτερης τεχνολογίας και προϊόντος και αρχιτεκτονικής προσανατολισμένης στις υπηρεσίες (SOA). Η EIRΑ προωθεί το ArchiMate ως συμβολισμό μοντελοποίησης.
  • Ευθυγράμμιση με το EIF και το TOGAF: Η Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Αναφοράς Διαλειτουργικότητας είναι ευθυγραμμισμένη με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας (EIF) και συμμορφώνεται με το πλαίσιο που δίνεται στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας – Στρατηγική Εφαρμογής (EIF-IS). Οι απόψεις της EIRA αντιστοιχούν στα επίπεδα διαλειτουργικότητας του ΕIF: νομική, οργανωτική, σημασιολογική και τεχνική διαλειτουργικότητα. Στο πλαίσιο του TOGAF και του Enterprise Architecture Continuum, η EIRA εστιάζει στην αρχιτεκτονική συνέχεια. Χρησιμοποιεί ξανά ορολογία και παραδείγματα από το TOGAF, όπως μοτίβα αρχιτεκτονικής, δομικά στοιχεία και απόψεις.

Αναμενόμενα οφέλη

Η κοινή χρήση του EIRA αναμένεται να φέρει τα εξής οφέλη:

  • Ανάπτυξη πιο διαλειτουργικών λύσεων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για τους ακόλουθους λόγους:

Α)Παρέχει μια κοινή γλώσσα δομικών στοιχείων αρχιτεκτονικής για το σχεδιασμό και τη σύγκριση των αρχιτεκτονικών λύσεων των λύσεων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Β) προωθεί τον προσδιορισμό και τη χρήση κοινών προδιαγραφών διαλειτουργικότητας , οι οποίες πρέπει να παρέχουν μια βάση για σταθερές διεπαφές μεταξύ ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών.

Γ) Αυξημένη εφαρμογή των αρχών της υπηρεσίας προσανατολισμένης αρχιτεκτονικής (SOA).

  • Εξοικονόμηση κόστους λόγω καλύτερης αξιολόγησης των χαρτοφυλακίων λύσεων (π.χ. σταδιακή κατάργηση των περιττών SBB)
  • Εξοικονόμηση κόστους μέσω αυξημένης δυνατότητας εύρεσης : Η EIRA και το TES Cartography παρέχουν έναν συνεπή τρόπο τεκμηρίωσης και ταξινόμησης δομικών στοιχείων επαναχρησιμοποιήσιμων λύσεων, επιτρέποντας την ευκολότερη εύρεση και κατανόηση των επαναχρησιμοποιήσιμων και διαλειτουργικών δομικών στοιχείων λύσεων.

Η οντολογία EIRA

Η οντολογία EIRA είναι η αναγνώσιμη από μηχανή αναπαράσταση γνώσης του EIRA συμπεριλαμβανομένων κλάσεων και αξιωμάτων, τα οποία παρέχουν σε ενδιαφερόμενους διαφορετικών προϋποθέσεων – συμπεριλαμβανομένων τεχνικών και επιχειρηματικών – τη δυνατότητα αναζήτησης, πρόσβασης και ανάλυσης των εννοιών EIRA .

Μια Οντολογία είναι μια επίσημη περιγραφή της γνώσης ως ένα σύνολο εννοιών εντός ενός τομέα και των αξιωμάτων που συνδέουν έννοιες και επιτρέπουν λογικά συμπεράσματα. Μια οντολογία αποτελείται από την ορολογική συνιστώσα ( T-Box ), τη συνιστώσα των ισχυρισμών (A-Box ) και τους κανόνες για τη λογική εξαγωγή: το σημασιολογικό «μέρος».

Γιατί μια οντολογία για το EIRA

Το CarTool είναι μια πολύ αποτελεσματική λύση για ένα «τεχνικό» κοινό , δηλαδή αρχιτέκτονες επιχειρήσεων, με εμπειρία στη μοντελοποίηση Enterprise Architecture και εξοικειωμένοι με συμβολισμούς Enterprise Architecture όπως το Archimate.

Ωστόσο, είναι το CarTool κατάλληλο για ένα επιχειρηματικό κοινό που δεν είναι εξοικειωμένο με τις έννοιες της Enterprise Architecture ; Πώς μπορούμε να ξεκλειδώσουμε την αξία των τεχνουργημάτων EIRA σε ένα επιχειρηματικό κοινό, διατηρώντας παράλληλα την εγγενή ασάφεια του λεξιλογίου EIRA; Η οντολογία EIRA είναι ένα επιχειρηματικό εργαλείο που υποστηρίζει τα ενδιαφερόμενα μέρη της επιχείρησης να συμβουλεύονται τις έννοιες EIRA με εύκολο και προσιτό τρόπο, χωρίς να χρησιμοποιούν το CarTool.

Κύρια θήκες χρήσης

  • Διαχείριση χαρτοφυλακίου : η οντολογία EIRA μπορεί να συνδεθεί με οντολογίες έργων/χαρτοφυλάκιων για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με επενδύσεις πληροφορικής.
  • Online European Interoperability Cartography : η οντολογία EIRA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημοσίευση του EIC στο Cellar για να παρέχει πιο ισχυρά σημασιολογικά ερωτήματα για το περιεχόμενό του.
  • Σύνδεση των εννοιών EIRA με τις έννοιες των εθνικών αρχιτεκτονικών αναφοράς : η οντολογία EIRA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση των εννοιών EIRA και εθνικών αρχιτεκτονικών αναφοράς.
  • Συμβουλευτείτε τις προδιαγραφές διαλειτουργικότητας: η οντολογία EIRA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συνδέσει το EIRA και το ELIS και να τα καταστήσει προσβάσιμα στο Cellar.

Πηγή: https://joinup.ec.europa.eu/collection/european-interoperability-reference-architecture-eira/solution/eira-ontology/about