Τι είναι το Service Design; Πώς τα εργαλεία και οι μεθοδολογίες του μπορούν να εφαρμοστούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου; Πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε έμπρακτα με την ιδιότητά και το ρόλο που έχουμε, στον επανασχεδιασμό των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου προς τους πολίτες;
Ακολουθώντας διεθνείς πρακτικές, 120 στελέχη από την ελληνική Δημόσια Διοίκηση, τις επιχειρήσεις, επαγγελματίες του Design και της Πληροφορικής, καθώς επίσης ακαδημαϊκοί, ερευνητές και ενεργοί πολίτες, συμμετείχαν στο 1ο workshop του κύκλου εργαστηρίων DigiGov Sessions και συνεργάστηκαν σε μία εντατική άσκηση για τον ανασχεδιασμό των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα.
Ομιλητές διεθνούς κύρους παρουσίασαν τη μεθοδολογία του Service Design και βέλτιστες πρακτικές ψηφιακού μετασχηματισμού στο εξωτερικό. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες συνεργάστηκαν για την ανάδειξη έξυπνων λύσεων για την ψηφιακή αναβάθμιση 11 πεδίων πολιτικής του Δημόσιου Τομέα. Η διαδικασία ανέδειξε τις ανάγκες και τις προτεραιότητες για τον σχεδιασμό και την οργάνωση ψηφιακών υποδομών και πόρων, μεταξύ άλλων στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της Οικονομίας και του Πολιτισμού.
Πώς δουλέψαμε
Το εργαστήριο ήταν χωρισμένο σε 2 ενότητες:
Α’ ενότητα:Ομιλητές διεθνούς κύρους παρουσίασαν τη μεθοδολογία του Service Design καθώς και case studies επιτυχημένων δράσεων μετασχηματισμού δημόσιων υπηρεσιών.
Β΄ ενότητα:Ομάδες συμμετεχόντων ανά πεδίο πολιτικής εφάρμοσαν τη μεθοδολογία του Service Design, με σκοπό τον εντοπισμό και τη διατύπωση των προβλημάτων, την ανάδειξη των προκλήσεων και την ανάδειξη ευκαιριών που αφορούν στη λειτουργία και παροχή των δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών του κράτους προς τους πολίτες.
Πεδία Πολιτικής
Δημόσια Διοίκηση – Τοπική Αυτοδιοίκηση | Παιδεία, Έρευνα – Καινοτομία | Υγεία, Πρόνοια – Κοινωνική Ασφάλιση | Οικονομία – Ανάπτυξη | Αγροτική Ανάπτυξη – Τρόφιμα | Δικαιοσύνη – Προστασία του Πολίτη | Άμυνα- Εξωτερική Πολιτική | Πολιτισμός – Αθλητισμός | Πολιτικό Σύστημα | Πύλη gov.gr | Υποδομές Σύζευξις – gCloud
Φόρμα αξιολόγησης
Η γνώμη σας μετράει! Συμπληρώστε τη φόρμα αξιολόγησης έως 20/12/19 και δώστε μας ανατροφοδότηση που μας βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι.
Δεν υπάρχουν υποχρεωτικές ερωτήσεις και ο συνολικός χρόνος είναι κάτω από 5 λεπτά.
Το Workshop #1 μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της υπηρεσίας διαδικτυακών μεταδόσεων ΔΙΑΥΛΟΣ του GRNET, καταγράφοντας 683 θεάσεις από 491 μοναδικούς επισκέπτες. Δείτε το βιντεοσκοπημένο υλικό της Α’ ενότητας και τις παρουσιάσεις του workshop από την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ.
Παρακάτω παρουσιάζονται οι βασικότερες προκλήσεις που εντοπίστηκαν από τους συμμετέχοντες για κάθε θεματική ενότητα, καθώς και τα συμπεράσματα και τις προτάσεις που υποβλήθηκαν για την αντιμετώπιση τους.
Απολογισμός
Στον απολογισμό παρουσιάζονται τα βασικότερα συμπεράσματα ανά θεματική ενότητα, αφήνοντας πολλά ακόμα (100+) για περαιτέρω επεξεργασία και διερεύνηση για τα εργαστήρια που ακολουθούν.
DigiGov Sessions – workshop#1: Συνοπτικός απολογισμός και συμπεράσματα
Επόμενα βήματα
Θα ακολουθήσουν παρόμοιες δράσεις σε Αθήνα και σε άλλες πόλεις, το επόμενο τρίμηνο, αντίστοιχες του 1ου Workshop, καθώς και μικρότερα πιο εξειδικευμένα θεματικά εργαστήρια με στόχο τον συνεργατικό σχεδιασμό ψηφιακών υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα, με την μορφή των “Design Sprints”.
Στέφανος Κόλλιας, Πρόεδρος του ΔΣ, Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας & Έρευνας (GRNET), Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Διονύσιος Κυριακόπουλος, Πρόεδρος Εθνικoύ Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ)
Βικτώρια Καλογήρου, Programme Manager – EU policies / SNE on Interoperability in Public Services
Διομήδης Σπινέλλης, Πρόεδρος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, Καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Case Study: The Needle Moves Both Ways, LA Metro’s Public Transport Reform
Exercise: My favourite digital experience
How ISA² Programme digital solutions can transform Public Sector
Theory + Examples: Why, How and What of Service Design
Group exercise: Συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων στο αντικείμενο του Service Design για το Δημόσιο Τομέα
Η Pia Betton είναι υπεύθυνη Design και Site Lead στο παράρτημα της εταιρείας Nutanix με έδρα το Βερολίνο. Με πορεία 20 και πλέον ετών στο design και εμπειρία στους τομείς του branding, της καινοτομίας, του user experience και της επικοινωνίας, η δουλειά της έχει διακριθεί πολλές φορές σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ η ίδια έχει υπάρξει μέλος κριτικών επιτροπών και έχει δώσει διαλέξεις σε συνέδρια σε κάθε γωνιά της υφηλίου.
Ο Michael Lejeune είναι Creative Director στη Μητροπολιτική Αρχή Συγκοινωνιών της Κομητείας του Λος Άντζελες. Το τμήμα του είναι, για περισσότερο από 15 χρόνια, υπεύθυνο για τη δημιουργία βραβευμένου επικοινωνιακού υλικού για την 3η σε μέγεθος υπηρεσία συγκοινωνιών των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων έχουν παράξει διαφημιστικά, γραφικά χώρου και κατεύθυνσης, πίνακες δρομολογίων, χάρτες, branding συρμών και λεωφορείων, καθώς και όλη την παρουσία της υπηρεσίας στο διαδίκτυο.
Η Βικτώρια Καλογήρου είναι Programme Manager για τις πολιτικές της ΕΕ και εθνικός εμπειρογνώμονας στη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Μονάδα Διαλειτουργικότητας – D2) με απόσπαση. Έχει σημαντική επαγγελματική εμπειρία στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και του eBusiness. Στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εργάστηκε ως υπεύθυνη πολιτικής ICT και ICT Programme Manager, όπου συνεργάστηκε με εθνικές και ευρωπαϊκές δημόσιες διοικήσεις και φορείς χάραξης πολιτικής. Συμμετείχε – και συντόνιζε – CIP και FP7 Large Scale Pilots και συμμετείχε στις εργασίες για την υλοποίηση της ψηφιακής κυβέρνησης και της καινοτομίας στο Δημόσιο Τομέα από το υπουργικό συμβούλιο και τη διεύθυνσή της, ως υπάλληλος. Η Βικτώρια έχει πτυχίο M.Sc. στην Τεχνολογική Εκπαίδευση και στα Ψηφιακά Συστήματα, το eLearning κομμάτι από το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά και BSc. στην Πληροφορική από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Η έρευνά της στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επικεντρώνεται στη Διαλειτουργικότητα της Εθνικής Δημόσιας Διοίκησης, στις Τεχνολογίες και Διαχείριση Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τη διαλειτουργικότητα, την ηλεκτρονική μάθηση, την ψηφιακή μετάβαση στη δημόσια διοίκηση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασφάλεια.
Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημέρωση για τις επόμενες δράσεις του DigiGov, μπορείτε να εγγραφείτε μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας.
Αίθουσες Silk A, Silk B
Eπικοινωνία
digigovsessions@grnet.gr
Συντελεστές
GRNET – Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Πρόγραμμα ISA² της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΕΚΔΔΑ