Η μηχανική μάθηση και η «τεχνητή νοημοσύνη» είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα αυτή τη στιγμή, κυρίως λόγω του ChatGPT. Με την ευρέως διαθέσιμη δημόσια επίδειξη, η ομάδα OpenAI (ένα όχι και τόσο πετυχημένο όνομα μιας και το ChatGPT δεν είναι ανοιχτού κώδικα) έδειξε στο κοινό ότι όταν χρησιμοποιείται ένα ολόκληρο σύννεφο υπολογιστικής ισχύος στο διαδίκτυο, μπορεί τότε να δημιουργηθεί ένα πιστευτό κείμενο για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα. Όπως έχουν επισημάνει πολλοί, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός “πιστευτού” κειμένου και ενός “σωστού” , αλλά σε επιφανειακό επίπεδο φαίνεται ότι το ChatGPT είναι μια έγκυρη πηγή συνοπτικής και επιφανειακής γνώσης.
Το ChatGPT δεν είναι ανοιχτού κώδικα, αλλά σχεδόν όλα όσα εξάγει βασίζονται σε ανοιχτή γνώση. Βασίζεται σε περιεχόμενο που έχουμε βάλει όλοι εμείς στο διαδίκτυο για άλλους. Αυτό σημαίνει ότι το ChatGPT μπορεί να ενταχθεί σε μια κοινότητα; Συμβάλλει το ChatGPT στη βελτίωση της κοινής γνώσης; Ή απλώς θα μειώσει τον αριθμό των αναζητήσεων στο Διαδίκτυο που πρέπει να κάνουμε πριν καταλήξουμε σε μια γενική ιδέα για το ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση στην ερώτησή μας;
Τα οφέλη του διαφορετικού και του αντίθετου
Οι περισσότεροι ενήλικες, μέλη μιας οποιαδήποτε κοινότητας ή ενός έργου ανοιχτού κώδικα, καταλαβαίνουν τη σημασία της διαφωνίας, των δύσκολων συζητήσεων και των συμβιβασμών. Ένα διαδικτυακό ρομπότ (bot), όχι.
Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι διαφορετικές απόψεις, που προέρχονται από την τεχνογνωσία και την εμπειρία, είναι ζωτικής σημασίας για μια επιτυχημένη και γόνιμη συνεργασία και ότι όσο άβολο κι αν είναι, η διχογνωμία είναι ο καλύτερος τρόπος για να τεστάρουν τις ιδέες τους. Ακούγοντας , ή διαβάζοντας το αντίθετο, μπορούν να προσδιορίσουν τις προκαταλήψεις τους. Αποδεχόμενοι διαφορετικές απόψεις, μπορούν να βελτιώσουν τις δικές τους. Από την άλλη, ένα διαδικτυακό ρομπότ οπλισμένο με μηχανική μάθηση, μπορεί να εφεύρει ιδέες μόνο από υπάρχουσες ιδέες. Δεν μπορεί να διαμορφώσει γνώμη μέσα από τη συνομιλία, τη συμφωνία, τη διαφωνία και την ποικιλία των εμπειριών και του υπόβαθρου. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι η ικανότητα σύνδεσης της έμπνευσης με τη δράση που γεννά την εφεύρεση , και αυτό, δεν είναι κάτι που μπορεί να μάθει το ChatGPT από το διαδίκτυο.
Σχεδιασμός συστήματος
Το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση επαναλαμβανόμενων εργασιών, για τον εντοπισμό πιθανών σφαλμάτων, ή για να ξεκινήσει κάποιος ένα ιδιαίτερα μπερδεμένο αρχείο YAML. Αλλά γιατί πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε το ChatGPT για αυτά τα πράγματα; Μήπως τελικά αυτές οι διαδικασίες χρειάζονται και οι ίδιες βελτίωση; Μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να γράψουμε κάποιο «απλό» YAML, όσο φαινόταν αρχικά; Ίσως εκείνα τα σφάλματα που χρειάζονται τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπιστούν, είναι περισσότερο «ασθένεια» παρά «σύμπτωμα» υπερβολικά πολύπλοκου σχεδιασμού γλώσσας ή αποτυχία στον τρόπο διδασκαλίας κώδικα, ή απλώς μια ευκαιρία να αναπτυχθούν ευκολότερες καταχωρίσεις στον προγραμματισμό.
Με άλλα λόγια, ίσως τα ρομπότ μηχανικής εκμάθησης να μην είναι η λύση σε τίποτα, αλλά μια ένδειξη για το πού κάνουμε κακό στον εαυτό μας. Στον ανοιχτό κώδικα, σχεδιάζουμε τα συστήματα με τα οποία αλληλεπιδρούμε. Δεν χρειάζεται να σχεδιάζουμε ρομπότ συνομιλίας για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί ο κώδικας ή πώς να προγραμματίζουμε, επειδή εμείς είμαστε οι εφευρέτες. Μπορούμε να επανασχεδιάζουμε γύρω από τα προβλήματα. Δεν χρειαζόμαστε ένα ρομποτικό chat για να συνενώσουμε και να συμπυκνώσουμε τη σύγχυση της παγκόσμιας κοινότητας, γιατί μπορούμε να δημιουργήσουμε την καλύτερη δυνατή λύση.
Ανθρώπινη σύνδεση
Η κοινότητα αφορά ανθρώπους. Η δημιουργία συνδέσεων με άλλα άτομα με κοινό ενδιαφέρον και πάθος για κάτι είναι αυτό που κάνει τις κοινότητες ανοιχτού λογισμικού τόσο δυνατές. Τόσο οι διαφωνίες όσο και οι στιγμές κοινής έμπνευσης είναι βαθιές εμπειρίες που εμείς οι άνθρωποι φέρνουμε ο ένας στον άλλο στα φόρουμ, τα , chat rooms, τις αναφορές σφαλμάτων, τα συνέδρια και τις γειτονιές μας. Ως κοινότητα ανοιχτού κώδικα, δημιουργούμε τεχνολογία. Τη δημιουργούμε ανοιχτά, μαζί και με γνήσιο ενδιαφέρον για την ανταλλαγή βιωματικών γνώσεων. Εκτιμούμε τη διαφορετικότητα και βρίσκουμε αξία στις απόψεις των αρχαρίων και των ειδικών. Αυτά είναι πράγματα που δεν μπορείτε να πάρετε από ένα ρομπότ συνομιλίας μηχανικής εκμάθησης, είτε είναι ανοιχτού κώδικα είτε όχι (και το ChatGPT δεν είναι).
Στην κοινότητα ανοιχτού λογισμικού ευδοκιμεί το γνήσιο ενδιαφέρον για κοινή χρήση. Αυτό είναι κάτι που το ChatGPT δεν μπορεί να μιμηθεί.
Πηγή: https://opensource.com/article/23/2/chatgpt-vs-community