dihs

Στο πανευρωπαϊκό δίκτυο Κόμβων Ψηφιακής καινοτομίας η Ελλάδα – Η συμμετοχή της ΕΔΥΤΕ στα European Digital Innovation Hubs

Με επτά κόμβους θα συμμετέχει η Ελλάδα στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας – ΕΚΨΚ (EuropeanDigital Innovation Hubs – EDIHs), μετά την επιτυχή αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο «Πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027» (Digital Europe Programme – DEP). Οι τέσσερις πρώτοι θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ποσό που προσεγγίζει τα 9,3 εκατομμύρια ευρώ για 3 έτη. Τρεις ακόμη Κόμβοι μπορούν να συμμετέχουν στο Δίκτυο χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, καθώς πήραν τη σφραγίδα αριστείας (seal of excellence) της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027», υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός δικτύου ΕΚΨΚ με σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων (HPC), της τεχνητής νοημοσύνης (AI), της Κυβερνοασφάλειας (cyber security), της ανάπτυξης προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων (digital skills) και του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δημόσιας Διοίκησης και της διαλειτουργικότητας.

Οι Ελληνικοί Κόμβοι του Δικτύου θα δραστηριοποιηθούν σε τεχνολογικούς τομείς όπως: Τεχνητή Νοημοσύνη, Κυβερνοασφάλεια, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, 5G, big data analysis, blockchain κ.α. σε συνδυασμό με τομείς πολιτικής όπως υγεία, αγροτική ανάπτυξη, ηλεκτρονική διακυβέρνηση κ.α.

Η ΕΔΥΤΕ, φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συμμετέχει σε δύο κόμβους, οι οποίοι προκρίθηκαν με υψηλή βαθμολογία στην διαδικασία αξιολόγησης:

  • Ως βασικός εταίρος και συντονιστής  στον  Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας GR digiGOV – innoHUB που στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς υπηρεσιών του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τις προηγμένες  Ψηφιακές  Τεχνολογίες (AI,  mobile Internet, 5G, HPC, IoT, Cloud), καθώς και
  • Στον Κόμβο SmartAttica, με συντονιστή το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» και αντικείμενο την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στους τομείς της Ενέργειας, των Μεταφορών, του Πολιτισμού και του Τουρισμού.

Οι κόμβοι θα υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις -ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες- και φορείς του Δημοσίου Τομέα στην ψηφιακή τους μετάβαση, παρέχοντας πρόσβαση σε τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και πειραματισμό, καθώς και πιλοτικά έργα που θα υλοποιούνται με ανοιχτά πρότυπα και ανοιχτό λογισμικό στο πλαίσιο της δράσης «δοκιμών πριν από την επένδυση» (“test before invest”). Επιπλέον, θα παρέχουν υπηρεσίες καινοτομίας, όπως συμβουλές χρηματοδότησης, κατάρτιση και ανάπτυξη των απαιτούμενων δεξιοτήτων.

Η συμμετοχή στους κόμβους ψηφιακής καινοτομίας θα ενισχύσει περαιτέρω τη συμβολή της ΕΔΥΤΕ στη δημιουργία υπηρεσιών της ψηφιακής διακυβέρνησης και θα συνεισφέρει στην ευρύτερη ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας στη χώρα.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι: