Οι κυβερνητικές ιστοσελίδες πληροφοριών αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τις κυβερνήσεις, οι οποίες, όλο και περισσότερο, εστιάζουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της δημόσιας διακυβέρνησης, στη βελτίωση των πρακτικών επικοινωνίας και στην επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα. Ωστόσο, ενώ σε πολλές χώρες οι δημόσιοι φορείς έχουν χρησιμοποιήσει ιστοτόπους για την παροχή ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών και την προώθηση της συμμετοχής των πολιτών, μόνο λίγοι ιστότοποι πληροφόρησης δημοσίων φορέων φαίνεται να λειτουργούν επιτυχώς ως πηγές πληροφόρησης για τους πολίτες.
Ο ΟΟΣΑ σε πρόσφατη έκθεση του, που διατίθεται μέσω του OECD iLibrary παρουσιάζει μια πρακτική εργαλειοθήκη για τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας κυβερνητικών πληροφοριών ιστότοπων, καθώς και βασικών στοιχείων για την αναβάθμιση ιστοσελίδων, συμπεριλαμβανομένων των πυλών συναλλαγών (δηλαδή, πλατφόρμες που επιτρέπουν στους χρήστες να διεξάγουν διατυπώσεις ψηφιακά). Η έκθεση περιγράφει εκτενώς το έργο της ελληνικής κυβέρνησης στο Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών, που αναπτύχθηκε και επεκτείνεται από την ΕΔΥΤΕ, το οποίο αποτέλεσε και το βασικό αντικείμενο της συγκεκριμένης μελέτης που πραγματοποιήθηκε με την τεχνική βοήθεια του ΟΟΣΑ. Πέρα από την ελληνική εμπειρία, τα ευρήματα και οι συστάσεις βασίζονται σε παραδείγματα καλών πρακτικών σε χώρες του ΟΟΣΑ, όπως ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η εργαλειοθήκη παρέχει ευρήματα και συστάσεις σε τρεις τομείς για τη διευκόλυνση της υλοποίησής κυβερνητικών ιστότοπων, που αναπτύσσονται σε 3 κεφάλαια:
Διαχείριση Πόρων
Το πρώτο κεφάλαιο εξετάζει τον σχεδιασμό και τη διαχείριση των πόρων κατά τη δημιουργία ιστοσελίδων πληροφοριών, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας αυτών των ιστοσελίδων. Αυτό συνεπάγεται:
Δομικά στοιχεία για αποτελεσματικούς ιστότοπους πληροφοριών
Το δεύτερο κεφάλαιο εξετάζει τα κύρια στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την εφαρμογή κυβερνητικών ιστοσελίδων πληροφοριών για να διασφαλιστεί ότι επιτυγχάνουν τους στόχους τους. Δηλαδή:
Αναβάθμιση ενημερωτικών πυλών
Το τελευταίο κεφάλαιο της έκθεσης πραγματεύεται την υιοθέτηση τεχνολογικών χαρακτηριστικών για την περαιτέρω βελτίωση των εργαλείων αναζήτησης, καθώς και την αναβάθμιση της πλατφόρμας πληροφοριών σε πύλες συναλλαγών. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
Πηγή: https://www.oecd-ilibrary.org/sites/ac325b03-en/index.html?itemId=/content/publication/ac325b03-en