bgfds

ΕΕ: Νέα ψηφιακή στρατηγική για την επόμενη γενιά

Ψηφιοποίηση της Επιτροπής – Η ψηφιακή στρατηγική επόμενης γενιάς επωφελείται από τις ευκαιρίες ψηφιακού μετασχηματισμού σε έναν κόσμο μετά την πανδημία και υποστηρίζει την υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΕΕ.

Τη νέα ψηφιακή στρατηγική με θέμα την «ψηφιακή Επιτροπή νέας γενιάς» ενέκρινε στις 30 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για εσωτερική στρατηγική που διαμορφώνει ένα όραμα για μια διοίκηση ψηφιακά μετασχηματισμένη και πιο ευέλικτη, η οποία θα συμβάλει στην επίτευξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΕΕ, ιδίως της ψηφιακής δεκαετίας της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η ομαλή αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων, διαδικασιών, δεδομένων και τεχνολογιών θα στηρίξει μια πλήρως ψηφιοποιημένη Επιτροπή.

Με βάση την προηγούμενη ψηφιακή στρατηγική της Επιτροπής (2018), η νέα στρατηγική προτείνει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τον περαιτέρω εξορθολογισμό των υφιστάμενων πρωτοβουλιών ΤΠ, εστιάζοντας στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών. Βασίζεται σε κατευθυντήριες αρχές, οι οποίες θα ενισχυθούν με την επικαιροποίηση, όπως η αρχή του «εξ ορισμού ψηφιακού χαρακτήρα» και η αρχή «μόνον άπαξ» (only-once principle), η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα, ο ανοικτός χαρακτήρας και η διαφάνεια, η διαλειτουργικότητα και ο διασυνοριακός χαρακτήρας, καθώς και η επικέντρωση στον χρήστη, η διαχείριση βάσει δεδομένων και η ευελιξία.

Στρατηγικοί στόχοι :

  • Προώθηση μιας ψηφιακής κουλτούρας
    Χάραξη πολιτικής για ψηφιακή χρήση
  • Ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού με γνώμονα τις επιχειρήσεις
  • Εξασφάλιση απρόσκοπτου ψηφιακού τοπίου
  • Διατήρηση μιας πράσινης, ασφαλής και ανθεκτικής υποδομής

Πρωταρχικές αρχές:

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός καθοδηγείται από ένα σύνολο πρωταρχικών αρχών, βασισμένων σε κοινές ευρωπαϊκές αξίες, που υποστηρίζουν την εφαρμογή μιας ψηφιακής Επιτροπής.

  • Ψηφιακές συμπράξεις – Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ εσωτερικών τμημάτων, άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ και ενδιαφερομένων.
  • Πρώτα η ψηφιακή αλληλεπίδραση – Η επικοινωνία μέσω ψηφιακών μέσων θα προωθηθεί και θα υποστηριχθεί, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται η πλήρης προσβασιμότητα.
  • Ψηφιακή ενδυνάμωση – Παροχή των απαραίτητων εργαλείων, υπηρεσιών, δεξιοτήτων στο προσωπικό, διασφάλιση της «ψηφιακής σκέψης» και του χώρου χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών για καινοτομία.
  • Ψηφιακή κυριαρχία και αυτονομία – Διερεύνηση τεχνικών εναλλακτικών λύσεων που προωθούν θετικά την ικανότητα της Επιτροπής να εργάζεται με οικονομικά αποδοτικό, βιώσιμο, ανεξάρτητο και ασφαλή τρόπο.
  • Ψηφιακή ασφάλεια και ανθεκτικότητα – Διασφάλιση της κατάλληλης προστασίας των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της Επιτροπής και υποστήριξη ταχείας ανάκαμψης σε περίπτωση περιστατικών.

Μετά την έγκριση της πρώτης ψηφιακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2018, η πορεία προς μια ψηφιακή ΕΕ έχει επιταχυνθεί. Ο στόχος της πλήρους ψηφιοποίησης της Επιτροπής και της Ευρώπης έως το 2030 ενισχύθηκε στις πολιτικές κατευθύνσεις της για την περίοδο 2019-2024.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Επιτροπής, ο οποίος επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19, θα εξακολουθήσει να εξελίσσεται χάρη στη νέα αυτή στρατηγική, της οποίας το πεδίο εφαρμογής είναι ευρύτερο και υπερβαίνει κατά πολύ την ΤΠ.

Ψηφιακή Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Πηγή: https://ec.europa.eu/info/european-commission-digital-strategy_en