444

 

Στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τα πέντε εργαστήρια για θέματα Ψηφιακού Μετασχηματισμού στη Δημόσια Διοίκηση, που οργάνωσαν από κοινού η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών (Γ.Γ.Ψ.Δ.Α.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την ΕΔΥΤΕ Α.Ε.

Τα εργαστήρια υλοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα 12/9/2022 έως 16/9/2022 στο περίπτερο 12 του εκθεσιακού χώρου και τα θέματα τους συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον μεγάλου κοινού, που τα παρακολούθησε δια ζώσης και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ.

Το τέταρτο εργαστήριο ασχολήθηκε με τις Εφαρμογές Μηχανικής Μάθησης και Τεχνητής Νοημοσύνης στο Δημόσιο Τομέα και είχε ως βασικό στόχο την ενημέρωση των πολιτών για το σχέδιο που προετοιμάζει η ΕΔΥΤΕ για την επόμενη γενιά των ψηφιακών υπηρεσιών. Στη διάρκεια των εργασιών του, οι πολίτες και οι εκπρόσωποι φορέων που συμμετείχαν, ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες που αναπτύσσει η Εταιρεία προς όφελος του Δημοσίου.

Όπως περιέγραψαν οι ομιλητές, Θανάσης Παναγόπουλος , προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ψηφιακής Στρατηγικής, Γ.Γ.Ψ.Δ.Α.Δ, Θανάσης Βαλιάκος , προϊστάμενος του Τμήματος Ψηφιακής Στρατηγικής της Διεύθυνσης Ψηφιακής Στρατηγικής, Γ.Γ.Ψ.Δ.Α.Δ, Ηρακλής Βαρλάμης, αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΕΔΥΤΕ, Χάρης Βασιλείου, στέλεχος του Τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Συντονισμού της Διεύθυνσης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΕΔΥΤΕ και Σπύρος Καπετανάκης, προϊστάμενος Τμήματος Συμμετοχικότητας και Ανοιχτών Δράσεων της Διεύθυνσης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΕΔΥΤΕ:

Η Εταιρεία, έχοντας ένα κύκλο συνεργασιών που περιλαμβάνει τα περισσότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας και ομάδες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ΜΜ και ΤΝ εξετάζει τεχνικές και λύσεις αιχμής σε επιμέρους εργασίες και διερευνά την αξιοποίησή τους στο μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της εμπειρίας του πολίτη στις συναλλαγές του με το δημόσιο. Υπό το πρίσμα αυτό αναπτύσσει και εφαρμόζει πιλοτικά τεχνικές επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP) και προ-εκπαιδευμένα γλωσσικά μοντέλα (π.χ. transformers) σε εργασίες που σχετίζονται με τα συστήματα που αναπτύσσει όπως: αυτόματη μετάφραση, ομοιότητα κειμένων, μετατροπή ήχου σε κείμενο και αντίστροφα κλπ. Σε αυτά αξιοποιεί τη γνώση που ήδη έχει κωδικοποιήσει το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών για τις διαδικασίες, τα λεξικά και τα μητρώα που έχουν αναπτυχθεί.

Ταυτόχρονα εξετάζει την αξιοποίηση της ΤΝ και του διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) μέσα από το παράδειγμα των Digital Twins και αναπτύσσει σενάρια αξιοποίησής τους με πρακτική εφαρμογή στη δημόσια διοίκηση. Τα σενάρια καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων από τις έξυπνες πόλεις και τις εφαρμογές για τους πολίτες μέχρι την πρόβλεψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Τη συζήτηση συντόνισαν οι Σπύρος Καπετανάκης και Θανάσης Παναγόπουλος.

 

Παρακολουθήστε όλες τις παρουσιάσεις και τα ερωτήματα που προσπάθησαν να απαντήσουν οι ομιλητές στο βίντεο που ακολουθεί: