Στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND, το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), διοργανώνει εργαστήριο με θέμα τον Ευρωπαϊκό Κόμβο καινοτομίας GR digigov-innoHUB.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30.09.22, στις 15:30 στο Περίπτερο 15.
Ο Κόμβος GR digiGOV-innoHUB, αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία της ΕΔΥΤΕ και μιας δυναμικής σύμπραξης φορέων με στόχο να ενισχύσει τη δημιουργία μιας νέας γενιάς υπηρεσιών του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με την αξιοποίηση των προηγμένων Ψηφιακών Τεχνολογιών (AI, Blockchain, IoT, mobile Internet, Cloud & High Performance Computing (HPC) και με έμφαση στις ανοιχτές τεχνολογίες και πρότυπα.
Στο εργαστήριο θα αναδειχθούν τα οφέλη από την λειτουργία του κόμβου ως εργαστηρίου καινοτομίας, GOVtech Lab, που θα επιτρέπει την ταχεία ανάπτυξη καινοτόμων και αποδοτικών ψηφιακών λύσεων και την πιλοτικής τους εφαρμογή με ευέλικτες και απρόσκοπτες συνεργασίες ανάμεσα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών. Θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον πειραματισμού και δοκιμών για τις ανάγκες της Κεντρικής Κυβερνητικής Πύλης gov.gr. Επίσης από την υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων αλληλεπίδρασης με τους δημιουργούς, που θα συμβάλλουν στη μετεξέλιξη του Δημοσίου σε επενδυτή και αγοραστή καινοτόμων λύσεων.
Ο κόμβος είναι Εθνικού χαρακτήρα με συνεργάτες από όλες τις περιφέρειες.
Συντονίζεται από την ΕΔΥΤΕ και συμμετέχουν, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT), η ΚτΠ ΑΕ, τα Ερευνητικά Κέντρα ΑΘΗΝΑ και ΕΠΙΣΕΥ, το ΕΜΠ. το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) και τα Πανεπιστήμια Ιονίου, Αιγαίου, Κρήτης, Μακεδονίας και Διεθνές.
Ο κόμβος διακρίθηκε με υψηλή βαθμολογία στην Ευρωπαϊκή πρόσκληση για τη δημιουργία του δικτύου των Ευρωπαϊκών Κόμβων European Digital Innovation Hubs και ήδη συμμετέχει σε διακρατικές πρωτοβουλίες και συμπράξεις.
Όλα τα πιλοτικά έργα του κόμβου θα υλοποιηθούν με χρήση ανοικτών προτύπων και ανοιχτού κώδικα και ο πηγαίος κώδικας των έργων με όλη την τεκμηρίωση θα είναι διαθέσιμος με την άδεια ανοιχτού κώδικα European Union Public License(EUPL) στο Joinup.
Πρόγραμμα:
Το εργαστήριο συντονίζει ο Σπύρος Καπετανάκης (ΕΔΥΤΕ)