Στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας ανοικτών δεδομένων, η ΕΔΥΤΕ σε συνεργασία με την ΕΕΛΛΑΚ, υποστηρίζοντας το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πραγματοποίησε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Ανοικτά Δεδομένα και Ψηφιακός Μετασχηματισμός”.
Ήταν η ελληνική συμμετοχή σε μια παγκόσμια δράση όπου ομάδες από όλο τον κόσμο πραγματοποίησαν τοπικές εκδηλώσεις για να δείξουν πώς χρησιμοποιούν ανοιχτά δεδομένα στις κοινότητές τους, ποια είναι τα οφέλη και να ενθαρρύνουν την υιοθέτησή τους από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και πολίτες.
Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, κύριος Λεωνίδας Χριστόπουλος, υπέβαλε σύντομο χαιρετισμό τονίζοντας τη σημαντικότητα που έχει για την κυβέρνηση η χρήση Ανοιχτών Δεδομένων στο επιχειρηματικό και κοινωνικό περιβάλλον. Ακολούθησε ο Πρόεδρος της ΕΔΥΤΕ Α.Ε, κύριος Στέφανος Κόλλιας ο οποίος επισήμανε την σπουδαιότητα της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης στη χρήση των ανοιχτών δεδομένων προκειμενου να παράγεται πληροφορία μεγάλης αξίας και τόνισε τη σημαντική βοήθεια που παρέχει η Εταιρεία στην προώθηση και εφαρμογή των ανοικτών δεδομένων. Εκλεισε τον χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΕΕΛΛΑΚ, κύριος Ιωάννης Σταμέλος, ο οποίος έδωσε έμφαση στον ρόλο της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας στην παραγωγή γνώσης, αναφέροντας τις στρατηγικές ενσωμάτωσης των ανοικτών δεδομένων στο μηχανισμό επιτάχυνσης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το ελληνικό επιχειρησιακό οικοσύστημα των ανοιχτών δεδομένων, δράσεις που έχουν γίνει και τι πρόκειται να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα.
Η πρώτη παρουσίαση έγινε από τον κύριο Μιχάλη Βαφόπουλο, μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κτηματολόγιου και αφορούσε στα ανοιχτά γεωχωρικά δεδομένα, το έργο που έχει γίνει στο Κτηματολόγιο και την αξία των πιστοποιητικών ανοιχτών δεδομένων (open data certificates) που έχει εισαγάγει το Open Data Institute.
Συνέχισε ο κύριος Χρήστος Ιωσηφίδης, Διπλ. Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχ. ΕΜΠ , Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) Α’ ΕΜΠ και ειδικός σύμβουλος γεωχωρικών / γεωπληροφορικής της Διευθυνσης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΕΔΥΤΕ, ο οποίος εξήγησε πως χρησιμοποιούνται τα ανοιχτά γεωδεδομένα που αναφέρονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και τη συνάφεια που αυτά δημιουργούν. Στάθηκε επίσης, στα έξι έργα υποδομής που είναι σε εξέλιξη, στο Μητρώο οδών και αριθμών, στον Ενιαίο Ψηφιακό χάρτη, στα Εθνικά σύνολα αναφοράς, στην κάλυψη χαρτογραφικών αλλαγών του ελληνικού δημοσίου, στην Εθνική Πύλη Ανοιχτών Δεδομένων και στο Εθνικό Μητρώο Υποδομών.
Η εκδήλωση προχώρησε με τον κύριο Ευθύμιο Ταμπούρη, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και συντονιστής της Ομάδα Εργασίας της ΕΕΛΛΑΚ για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση και τα Ανοιχτά Δεδομένα, ο οποίος μίλησε για τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και την εθελοντική συμμετοχή, παρουσιαζοντας τα ως τα τρία απαραίτητα στοιχεία για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση. Συνέχισε ο κύριος Δημήτρης Γκούσκος, επίκουρος καθηγητής του τμήματος ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ και επικεφαλής ερευνητής του Independent Reporting Mechanism (IRM) της OGP για την Αναφορά Σχεδιασμού του 4ου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση 2019-2021, ο οποίος ανέφερε τις δεσμεύσεις του Σχεδίου δράσης της ανοιχτής διακυβέρνησης της χώρας μας και τα ευρήματα της αξιολόγησης του για το 2020.
Ο κύριος Χαράλαμπος Αλεξόπουλος, επισκέπτης επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συντονιστής υποομάδας εργασίας Αγώνων Ανοιχτών Δεδομένων ΕΕΛΛΑΚ, ενημέρωσε το κοινό για τον Πανελλαδικό Διαγωνισμό Καινοτομίας στη χρήση Ανοιχτών Δεδομένων (Hellenic 2022 Datathon) που ετοιμάζει η ΕΕΛΛΑΚ σε συνεργασία με την ΕΔΥΤΕ και μίλησε για τον επιχειρούμενο μετασχηματισμό της παραδοσιακής πολιτικής μεθοδολογίας μέσω της προσέγγισης των Ανοιχτών Δεδομένων. Έδειξε πως η καινοτομία μπορεί να δώσει απαντήσεις σε προβλήματα μέσα από το πρόγραμμα datathon δεδομένων που είναι σε εξέλιξη.
Ακολούθησε η κυρία Έλενα Πούγγια,CEO and Founder at Dataconomy and Data Natives and Evangelist at polypoly, η οποία μίλησε από το Βερολίνο για την χρήση των Ανοιχτών Δεδομένων στη Γερμανία και περιέγραψε πως μέσα από datathon και εργαστήρια καινοτομίας δόθηκαν απαντήσεις σε πανευρωπαϊκά προβλήματα που προκάλεσε ο covid. Αναφέρθηκε επίσης, σε θέματα ηθικής των αλγορίθμων που προέκυψαν μέσα από την ανάπτυξη AI από την χρήση των ανοικτών δεδομένων.
Στη συνέχεια, η κυρία Ελένη Μαυροειδή, Διευθύντρια Πληροφορικής της Τράπεζας της Ελλάδας, μίλησε για την εμπειρία της τράπεζας από την χρήση των Ανοιχτών Δεδομένων. Αναφέρθηκε στον ενεργό ρόλο της ΤτΕ στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στην Οικονομία της Γνώσης από το 2018 με τη δημιουργία της Πύλης Ανοικτών Δεδομένων (Open Data Portal) για τη διάχυση ανοικτών δεδομένων σε μορφή αναγνώσιμη και επεξεργάσιμη από υπολογιστές.
Την εκδήλωση έκλεισε, η κυρία Ελένη Μαυρόγαλου, ψηφιακός σύμβουλος Δημοσίων Υποθέσεων της Crowdpolicy, η οποία ανέφερε την δημιουργία πλατφόρμας ανοιχτού συμμετοχικου προυπολογισμου της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και για τη χρήση των ανοιχτών δεδομένων στο δήμο Μοσχάτου, ως μοντέλο συμμετοχικού σχεδιασμού αλλά και υπηρεσίες που αυτά μπορούν να παρέχουν.
Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων, όπου αναδείχθηκε το ενδιαφέρον για περισσότερα παραδείγματα Ανοιχτών Δεδομένων και Διαλειτουργικότητας στην Δημόσια Διοίκηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις δημόσιες βιβλιοθήκες, καθώς και η ανάγκη για ενημέρωση εθελοντικών δράσεων και μελλοντικών δράσεων ανοιχτής διακυβέρνησης και ανοιχτών δεδομένων.